Musikbranchen har selv skyld i at Google har fået det monopol de har.

FRA LILLE NICHE TIL IMPERIUM PÅ 15 ÅR

Hvad der i sin tid begyndte som en tanke hos Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim, om at brugere skulle kunne dele videoer med hinanden, er på sine 15 år siden 2005 vokset til et af de største internet websites i verden. Kort tid efter blev de overtaget af Google, og siden har YouTube kun vokset sig større og større. Der har altid været problemer med ophavsrettigheder, og i Danmark har vi Koda, som er en medlemsejet forening med ca. 40.000 medlemmer, til at beskytte de rettigheder, og hjælpe artisterne med at få indtjening for deres musik.

TRUSSEL BLEV TIL EN REALITET – MUSIKKEN FJERNET!

Igår d. 31. Juli 2020 gjorder Google (ejerne af YouTube) alvor af deres trusler, og fjernede alt dansk musik der var aftale med Koda om, fra deres platform. Dermed står den danske musikbranche uden en af de største musikplatforme i verden som sted for at udbrede deres musik – men hvorfor? 

Svaret er egentlig ret simpelt. 

Der forhandles for tiden med Google om en ny fælles nordisk aftale der skal erstatte de nuværende norske, finske og danske lokale aftaler. Da aftalen ikke er på plads endnu, vil man lave en midlertidig aftale, som løber indtil den faste skulle være på plads – og her kommer problemet.
Ifølge Koda ønsker Google at reducere betalingen til danske kunstnere med knap 70% i den midlertidige aftale. En reduktion som Koda ikke vil acceptere, siger Koda’s mediedirektør Kaare Struve.

Vi er ikke livsnødvendige for Google. Slet ikke.

Jon Nørgaard, IDOL!NC

Til Koda’s respons viser Google sine muskler, og fjerner samtlige danske numre på YouTube – men de er dog stadig tilgængelige, har stadig streamcounts i andre lande. Dvs. at det kun er en dansk boycut der er sat igang pt. og lige så hurtigt vi har oplevet lukning, lige så hurtigt vil der kunne åbnes op igen.


DANSKERNE TIL TASTERNE

Siden udlukningen på YouTube har – ihvertfald min væg – været plastret til i opslag med “F*ck Google/YouTube” og lign. udtalelser. En af de mere uddybende kom fra en af de erfarne herre i branchen, Jon Nørgaard. Han skriver bla.:

Jon Nørgaard (IDOL!NC)

“Man har ikke et alternativ til YouTube, ligesom at man til Spotify har andre platforme, som Tidal, Yousee, mv.

Man forhandler med et monopol og vi er som verdens 291 største/mindste land, på størrelse med Hamburg i indbyggerantal. Det skal man bare lige huske. Vi er ikke livsnødvendige for Google. Slet ikke.

Rettighedsforvaltningsselskaberne i lande som Sverige, Holland og Storbritanien har accepteret Googles aftale. Altså, lande med væsentligt større musik økonomi end os i Danmark. Vi har ikke accepteret.

Man har haft masser af tid til at forhandle, mens aftalen – som den var – er kørt videre, indtil man blev enige om en ny. Det er man ikke blevet. Google presser derfor Koda i den resterende forhandlingsperiode, ved at sige at man sænker betalingen med 70%, indtil en aftale er fundet. Ikke for evigt.

Koda spiller hårdt tilbage og siger nej tak til nedsat betaling i forhandlingsperioden, hvorefter Google bare lukker kassen i og lukker for alt content med danske musikrettigheder, på platformen. Dog som førnævnt kun i Danmark.”


KODA UTILFREDS MED BETALINGSNIVEAUET FRA YOUTUBE

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, udtaler:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.”


“MAN HANDLER KONSTANT PÅ BAGKANT

Men den melding giver Jon ikke meget for. Han skriver følgende på sin Facebookside: 

“Vi og artisterne bliver, som ejere og/eller medfinansierende parter af disse masters og videoer, taget som gidsler i Kodas handlen og ageren, lige nu. Set med de briller på, synes jeg ikke dette er godt nok. Koda skulle have fundet en aftale forlængst, så vi ikke var havnet her.

Det er min personlige mening, selvom jeg ikke har siddet i forhandlingsbordet. Lige nu, synes jeg ikke mine interesser er blevet forvaltet godt nok af Koda.

Det glædelige er, at Facebook inden længe åbner for musikvideoer, direkte på tjenesten. Så nu får man modpolen, til YouTube, på verdens største sociale medie. Spørgsmålet er jo så bare, om Koda kan enes med dem, eller ej? Bundlinjen for mig er, at dette område trænger til mere konkurrence. Det vil på alle måder stille os bedre, i fremtiden.”

Musikbranchen har selv skyld i at Google har fået det monopol de har. Man har ikke selv bygget en tjeneste, som man eks. ser de store filmselskaber gøre nu, på streaming af film og serier, hvor bl.a. Disney har lavet deres egen tjeneste.

Man handler konstant på bagkant. Det er lidt samme scenarie som da Napster knækkede markedet midt over og alle begyndte at piratkopiere og brænde cd’er.

Istedet for at modarbejde udviklingen, kunne man have grebet det anderledes progressivt an og lavet sin egen tjeneste.


HAR DER VÆRET HANDLET FOR LANGSOMT?

Vi sidder pt. i en situation som virker til at være gået i hårdknude, men skær vi det ind til benet, så er spørgsmålet vel:  Har der været handlet hurtigt nok ifht. at få en aftale på plads med Google – og “kender man ikke sin plads”? Tiden vil vise det, men det lyder lidt til at Koda også er landet i et stormvejr de skal kæmpe sig igennem.

Afslutningsvis vil jeg lade Jon Nørgaard få ordet:

“Koda er om nogen en monopol forretning. Gør de det godt nok, for deres betaling? Er betalingen for høj? Hvem forhandler for “os” med Koda?
Mig bekendt, ikke nogen…”

Facebook // Jon Nørgaard: https://www.facebook.com/jonnorgaard

Facebook-opslag: https://www.facebook.com/jonnorgaard/posts/1762726297228599

Koda Pressemeddelse: https://www.koda.dk/om-koda/nyheder/google-fjerner-al-dansk-musik-fra-youtube?fbclid=IwAR0sN2APS7nL_g1DFLPAqnkDA8d53lEJesN5t515r0l-JGuAiM2nZbx_VfE 

STONE

STONE

Skriv et svar

Kort om bloggen

På vores blog bringer vi dig globale nyheder fra internationale festivaller, DJ’s og producere. Vi dækker selvfølgelig også nyheder fra den danske DJ branche.

Seneste nyheder

Følg os